1 november 2016 : “Sociaal Humanisme”

Een handboek voor een beter humanismecover5web

Dreigt onze Westerse beschaving ten onder te gaan aan haar eigen succes: kapitalisme, democratie, tolerantie, christelijke waarden? Die haar weerloos maken in een wereld waar deze idealen in andere landen nog ver te zoeken zijn?

Het lijkt of we linksom of rechtsom zijn overgeleverd aan het liberale individualisme. Dat vormt de kern van onze onmacht: als individu ben je onmachtig, in je eentje kun je niets; niet door het goede te willen en zelfs nauwelijks, in ieder geval onvoldoende, door het goede te doen. De SoLiDe beweging heeft als doel betere normen en waarden en een daarbij behorende betere ideologie te formuleren en uit te dragen. Normen die men leeft, deelt en waarvoor men ter verantwoording kan worden geroepen en die zo verbinden. Deze ideologie heeft een naam gekregen: Sociaal Humanisme. Een belangrijk uitgangspunt van het Sociaal Humanisme is het accepteren dat de fundamentele ongelijkheden in het hier en nu er niet voor niets zijn en in de toekomst niet even zijn weg te poetsen. Het gaat om ongelijkheden van fysieke, intellectuele en culturele aard en ongelijkheden in economisch opzicht; zowel individueel als collectief.De vraag is dan hoe daar goed mee om te gaan.

Lees hier verder of bestel meteen het boek!

Versie 3.6 161014


Reacties

Welkom bij de SoLiDe beweging — 2 reacties

  1. Victor: Dank voor het advies. Ik ga alles nog eens goed lezen. Wat ik reeds aanvoel: uw boek is beslist geen vernieuwde Lof der Zotheid (van die Rotterdamse religieuze scribent Desiderius E.) Intellectueel bent u onrust-makend moedig. Het begrip “humanisme” behoort m.i. tot de meest misbruikte containerbegrippen. Net als God of Democratie. Wat vraagt onze tijd? Soliditeit.

  2. hartelijk dank voor de uitnodiging voor de boekpresentatie van “en Dan–Sociaal Humanisme”
    Ik ga het boek met interesse lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *