HomeLSHXStrategienotitie nr 1

Reacties

Strategienotitie nr 1 — 3 reacties

 1. Kunnen de leden van dit forum ook zelfstandig een artikel plaatsen?

 2. Wat in dit en andere strategie documenten totaal ontbreekt zijn de oorzaken van de maatschappelijke veranderingen. Was de opkomst van de arbeidersbewegingen een direct resultaat van de industrialisering en de daarmee samenhangende trek naar de stad, zo heeft ook de huidige maatschappelijke verandering een directe relatie met de technologische- en dus economische ontwikkelingen.

  Digitalisering
  Bedrijfsprocessen en hele branches worden in hoog tempo door cloud-apps vervangen (Über, Booking.com, airbnd,Webshops, etc)
  Zestig procent van het werk van managers bestaat uit emails lezen en vervolgens een spreadsheet of document naar iemand sturen.. Dit werk wordt overbodig door portals.
  Bankfilialen sluiten door automatisering en digitalisering.

  De Middenklasse
  De middenklasse verdwijnt doordat er banen opgeheven worden. Dat wil niet zeggen dat er nooit meer een middenklasse zal zijn. Facebook-programmeurs, alternatieve genezers en robot-bouwers zullen de nieuwe middenklasse vormen.

  De technologische ontwikkelingen gaan zelfs zo snel, dat ik op een congres merkte dat mijn hele bedrijfstak zal gaan verdwijnen. Server hosting is niet langer nodig door “serverless-computing” in de google-cloud. Whaaaah.

  Het is dus niet door de uitbuiting van de neo-liberale kapitalisten, maar meer door de technologische ontwikkelingen.

 3. Ha Kees, ik heb je auteur gemaakt. Je kan concepten schrijven die goedkeuring behoeven. Eventueel ook redacteur. Dan kun je zelfstandig publiceren en ook stukken van anderen corrigeren e.d.

  Over de inhoud. De oorzaken worden in principe bij de analyse, waar de strategie uit volgt. Uitbuiting en onderdrukking zijn termen die ik zo veel mogelijk vermijd. Technologische ontwikkelingen worden gedreven door het kapitalisme. Je optimisme over een nieuwe middenklasse deel ik om meerdere redenen niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *